Znajomość kodów celnych HS okazuje się niezbędna podczas importowania czy eksportowania towarów. Dzieje się tak ponieważ odpowiedni kod nomenklatury pozwala na zidentyfikowanie produktu i późniejsze ustalenie stawek celnych. Żywność to jedna z najistotniejszych dziedzin gospodarki i ze względu na jej bezpośredni wpływ na zdrowie i życie człowieka jest poddawana szczególnym regulacjom.
Kody HS
Światowa Organizacja Handlu opracowała system klasyfikacji, który jest rozpoznawalny na całym świecie. We współpracy z Komitetem Systemu Zharmonizowanego co 5-6 lat uaktualnia się system. Kody HS wykorzystuje się zatem do klasyfikacji narodowej produktów i gromadzenia statystyk dotyczących globalnego handlu.
Zdarza się, że początkujący przedsiębiorcy mylą kody HS z kodami HTS, które obowiązują w Stanach Zjednoczonych. Przy wyszukiwaniu kodów nomenklatury warto zauważyć, że w niektórych krajach (np. Chinach czy Korei) kody HS nieco się od siebie różnią.
HS CODE na żywność
Żywność można znaleźć w kilku sekcjach. Zwłaszcza w sekcji IV “Gotowe artykuły spożywcze”, działach 16-21. Poza tym należy również zwrócić uwagę na dwie inne sekcje, w których mogą znajdować się produkty spożywcze, czyli:
Sekcja I “Zwierzęta żywe; produkty pochodzenia zwierzęcego”
Sekcja II “Produkty pochodzenia roślinnego”
Sekcja III – Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
Poniżej można zobaczyć gdzie znaleźć te sekcje na drzewie nomenklatury:
Poniżej można zobaczyć jak wygląda dział “Gotowe artykuły spożywcze” po rozwinięciu:
HS CODE na przykładowe produkty spożywcze
Przedstawiamy kody HS CODE na przykładową żywność.
- 1902 40 – Kuskus
- 1701 12 – Cukier buraczany
- 1704 10 – Guma do żucia, nawet pokryta cukrem
- 1902 11 – Makarony zawierające jaja, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
- 1905 90 30 00 – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu
- 2103 20 00 00 – Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe
- 1905 90 45 00 – Herbatniki
- 1601 00 91 10 – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niepoddane obróbce cieplnej, ze zwierząt objętych pozycjami od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzika
- 2001 10 00 90 – Korniszony
Znajomość kodów i dokumentów
Chociaż znajomość kodów okazuje się bardzo użyteczna, to w przypadku żywności nie wystarcza. Otóż Kody HS ułatwiają ustalenie stawki celnej czy sprawdzenie obowiązujących należności VAT, jednak w przypadku żywności należy również upewnić się, że posiadamy wszystkie niezbędne dokumenty i certyfikaty.
Informacje o chińskim rynku żywności
Charakterystyka rynku napojów alkoholowych w Chinach
Zapraszamy również do zapoznania się z naszym artykułem na temat HS CODE i HTS CODE.
Importującym zabawki polecamy natomiast artykuł HS CODE na zabawki.