Jednym z bardziej rozpoznawalnych na świecie targów w branży hotelarsko-gastronomicznej jest SIAL (fran. Salon International de l’alimentation). Edycje tych targów organizowane są na całym globie – we Francji, w Kanadzie i w Chinach. To wydarzenie także organizowane jest na Środkowym Wschodzie o nazwie SIAL Middle East w Abu Zabi.
SIAL Abu Zabi
SIAL Middle East to najszybciej rozwijająca się impreza gastronomiczna i hotelarska w regionie MENA (Bliski Wschód i Afryka Północna). Targi SIAL Abu Zabi (stolica Zjednoczonych Emiratów Arabskich) organizowane są pod koniec roku od ponad dekady.
Targi mają miejsce w Krajowym Centrum Wystawienniczym Abu Zabi, położonym zaledwie 15 minut drogi od międzynarodowego lotniska w Abu Zabi.
Doświadczenia uczestników i wystawców są bardzo pozytywne – targi są wysoko oceniane przez ludzi z branży. Taka impreza to doskonałe miejsce na poszerzenie swojej sieci kontaktów i zapoznanie się z innowacyjnymi produktami czy rozwiązaniami. Jako że dopasowujące sesje spotkań między przedsiębiorcami przynoszą rezultaty, a spotkania biznesowe są rzeczowe, ani minuta nie zostanie zmarnowana.
Zakres targów SIAL
- napoje (bezalkoholowe)
- produkty spożywcze
- wędliny
- owoce i warzywa
- żywność konserwowana
- produkty organiczne
- wyroby z owoców morza
- produkty mleczne i jajeczne
- mrożone jedzenie
- wykwintne produkty żywnościowe
- produkty zdrowotne i suplementy diety
- żywność półprzetworzona i składniki
- wybory piekarnicze i cukiernicze
- produkty delikatesowe
- mięso
- drób.
Największym zainteresowaniem cieszą się: jajka i wyroby mleczne; owoce i warzywa; produkty suszone; słodycze i wyroby piekarnicze; mięsa, drób i flaki.

Kto odwiedza targi SIAL w Abu Zabi?
Większość uczestników targów pochodzi ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Indii, Arabii Saudyjskiej, Maroka oraz Polski. Są to przede wszystkim profesjonaliści pracujący w branży, m.in. w zakresie:
- zarządzania zakupami
- zarządzania ogólnego
- dostarczania usług żywnościowych (żywność i napoje), cateringu,
- zarządzania sklepem
- marketingu
- komunikacji z klientami i przedsiębiorstwami
- na stanowiskach kuchennych
- na stanowiskach kierowniczych.
Niezależnie od tego, czy jesteś producentem żywności, dystrybutorem, importerem, hurtownikiem czy detalistą, przedstawicielem w branży gastronomicznej, czy po prostu pracujesz w sektorze, te targi są doskonałą okazją do umocnienia swojej międzynarodowej pozycji w branży hotelarsko-gastronomicznej.
Wydarzenia na targach SIAL ME
- Hosted Buyer Introduction Suite (sesje dopasowujące przedsiębiorstwa)
- SIAL Innovation (zawody)
- Rooming Chefs (codzienne trasy kulinarne)
- UAE National Coffee Championships
- La Cuisine (zawody z udziałem ponad tysiąca kucharzy)
- Abu Dhabi Date Palm Exhibition (jedyne takie targi poświęcone daktylom).
SIAL Abu Zabi 2021
SIAL ME 2021 to długo wyczekiwane targi, gdyż edycja z 2020 roku została odwołana. Impreza organizowana jest przez Abu Dhabi National Exhibitions Company (ADNEC) wspólnie z francuską grupą Comexposium, jednym z największych międzynarodowych organizatorów wystaw i konferencji. Organizatorzy współpracują z m.in. ADAFSA (Abu Dhabi Agriculture and Food Safety Authority) i Khalifa International Award for Date Palm and Agricultural Innovation.
Skala wydarzenia w 2019 roku była większa niż poprzednich edycji. Całkowita dostępna powierzchnia wyniosła 22 tys. m2, co znaczyło 22% więcej powierzchni dla stale rosnącej liczby wystawców i zwiedzających. W sumie zajęto 1/3 hal w całym obiekcie. Liczba krajów, z których pochodzili uczestnicy, wzrosła o 20%.
Wydarzenie cieszy się coraz większym zainteresowaniem i umacnia swoją pozycję jako ważna platforma dla przedsiębiorców w branży hotelarsko-gastronomicznej. Według ankiety przeprowadzonej wśród zwiedzających, 94% z nich zgodziło się ze stwierdzeniem, że targi SIALME są ważne dla ich biznesu.
Bądź jednym z 20 tys. uczestników i zyskaj możliwość dobicia biznesu z ponad 1 tys. wystawcami z 45 krajów podczas 11 edycji SIALME!
Termin: 7-9 grudnia, 2021 r.
Strona internetowa: sialme.com